Slik kan du enkelt forstå en forretningsmodell

Det kan være vanskelig å etablere en bedrift. Papirer skal fylles ut, bedriften eller vikrsomheten skal registreres hos Brønnøysundregisteret og du er nå på det stadiet hvor du skal skrive en forretningsmodell. Synes du det er vanskelig å forstå eller lage din bedrifts forretningsmodell? Og finnes det noe som kan hjelpe meg med å lettere forstå dette?

Hva er egentlig en forretningsmodell?

Dumt spørsmål tenker du kanskje, men nei det er ikke det for det er nemlig slik at de lærde strides om å komme frem til en felles beskrivelse. I dagens forelesning (21.01.2016) ga foreleseren vår, Arne Krokan tre mulige definisjoner dette ordet.

 • En forretningsmodell er måte å klassifisere bedrifter på, avhengig av måten de forholder seg til sitt økosystem.
 • En forretningsmodell er en måte å klassifisere og måter å tjene penger på.
 • En forretningsmodell er en måte å klassifisere ulike typer aktiviteter.

Det er med andre ord stor uenighet om hva en forretningsmodell er!

Hvorfor skal du ha en forretningsmodell?

Drømmer du om å drive en god bedrift som gir deg fortjeneste og ikke tap? Er svaret ja har du svart på hvorfor du må bruke tid på å lage en god forretningsmodell, da det er grunnlaget for forretningsplanen som senere skal utarbeides. Det har seg slik at Aftenposten i oktober 2014 kunne meddele at hele 7 av 10 nystartede bedrifter går konkurs.

Jeg har selv erfart, som daglig leder for en ungdomsbedrift, at det det å lage en forretningsmodell tar både tid og krefter du heller har lyst til å bruke på å se at bedriften din gå oppover, men gjør du ikke et grundig arbeid her vil dette komme tilbake til deg i senere tid og du kan være blant de som går konkurs. Men ta det rolig her er tipset til hvordan du enkelt kan forstå og dermed lage en forretningsmodell.

Hvordan kan du enkelt forstå ulike forretningsmodeller?

Ved hjelp av modellen Business model canvas kan du enkel forstå ulike forretningsmodeller og dermed lage din egen etter samme oppskrift. Denne modellen vil visualisere den gitte forretningsmodellen gjennom å fylle ut ni ruter. Spørsmålene i disse rutene eller dimensjonene bør du ta stilling til i det du skal etablere virksomheten. Alexader Eliesen kaller disse ni dimensjoner for:

 • Verdiløfte– Hva tilbyr du?
 • Kundesegment- Hvem er det du tilbyr dette til?
 • Kunderelasjon–  Hvordan forholder du deg til kundene?
 • Kanaler– Hvordan når tilbudet kundene dine?
 • Kjerneaktiviteter–  Hva må gjøres?
 • Ressurser– Hva trenger du av ressurser?
 • Partnere– Hvem leverer det du ikke selv kan levere?
 • Kostnader– Hva koster, og hvor mye koster det?

Hvorfor skal du bruke denne modellen?

Er du en av de som synes tall er helt forferdelig og som bare ser rødt når sjefen gir deg en bunke med ark som du skal prøve å holde styr på? Da er du kanskje mer kreative typen, som liker å ha oversikt og som ønsker å gjøre ting enkelt? Hvis svaret er ja er dette modellen for deg, da den er:

 • Oversiktlig- ved at du har hele forretningsmodellen til virksomheten på en side.
 • Visuell- Noe som passer kreative personer, da liker bedre å tegne enn å regne. Du kan også skrive dersom du heller foretrekker dette.
 • Gjør det mulig for dere å eksperimentere ved at dere kan bytte ut ulike deler av planen med eksempelvis post-it-lapper.
 • Gir rom for en felles forståelse av hos alle de involverte.

Som dere ser gir business model canvas muligheten til å få fram det kreative hos deg og  de du utvikler forretningsmodellen med. Dette er kanskje noe av grunnene til at denne modellen har blitt så populær?

Vil du se en visuell forklaring av hvordan business model canvas fungerer se  her:

 

– Gina Long Liabø

 

 

 

2 comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *