Digital markedsføring

Slik gjør ny teknologi det mulig å få perfekt syn etter bare 8 minutter

Teknologi har endret hvordan vi mennesker har levd gjennom hele vår tid på jorden, men ikke før i det siste århundret eller mer konkret gjennom noen tiår har den teknologiske utviklingen endret samfunnet og dens struktur så mye som nå. Google, Facebook, Airbnb og Uber er blant mange teknologiske trender som har bidratt til akkurat dette. Konsekvensene går selvsagt utover avisene, hotellnæringen, transportnæringen, med hovedsakelig taxinæringen i spissen, og tar du med andre teknologiske nyvinninger så går det utover enda flere næringer.

Et raskt søk på ordet «technology» på nettsamfunnet Pinterest og du har et hav av pins som videre fører deg til mer eller mindre gode artikler om ulike teknologiske oppfinnelser.

Teknologi innen helsesektoren

Tar vi eksempelvis en titt innom helsesektoren og optometri tenker jeg de fleste med briller eller linser kunne ønske at de bare hadde perfekt syn. Det og slippe å pusse brillene dine flere ganger om dagen og oppleve flere ganger at, selv om du pusser de så blir de ikke rene. Slite med det å ikke få på seg linsene, ta den på feil vei, måtte blunke hele tiden eller rett og slett miste den ene linsen slik at verden igjen oppleves som rent blurry. Noen av dere har kanskje gjort noe med dette og tatt en laseroperasjon, men til og med dette holder ikke alltid i lengden samt at det kan oppstå implikasjoner og skader på øyet.

Med nyere teknologi skriver News discovery at du kan få opptil tre ganger bedre syn, resten av livet, på bare 8 minutter. Ifølge Optikeren Garth Webb vil tre ganger bedre syn si at dersom du med perfekt syn akkurat klarer å se en tekst som er 3 meter unna vil du nå kunne klare å se teksten hele 9 meter unna.

bionic-lens-20150518-590x330Optikeren Garth Webb, fra Britisk Columbia, er i full gang med utviklingen av Ocumetics Bionic lensTM som vil gi deg muligheten til å se tre ganger bedre en standard syn, resten av livet. En kunstig linse, tilpasset det enkelte øyet, vil brettes som en «taco» i en saltfylt sprøyte og erstatte pasientens egen linse. Ifølge Inhabitat vil den 2,7 millimeter brede og sammenleggbare linsen etter bare 10 sekunder, etter at implantatet er på plass, åpne seg og beveger seg over øyets naturlige linse. Vipps så er synet forbedret.

Linsen er auto-regulerbar i øyet slik at du kan fokusere på alle avstander- avstand, middels, nær og veldig nær. I tillegg står det på Techtimes sine sider at personer som får disse linsene implantert ikke vil lide av grå stær, da de naturlige linsene som er utsatt for forfall vil bli byttet ut med Bionic linsen.

Ifølge Tech Times vil linsen, inkludert operasjon, koste $1,000 dollar noe som i dagens kurs vil tilsvare opp i mot 8 900 kroner. Pengene vil være vell investert, da Webb sier til Tech Times at linsen i tillegg har en levetid på 100 år.

Ifølge Dr.Webb vil dette bli tilgjengelig allerede i løpet 2017, hvis alt går etter planen.

Så hvilken påvirkning vil en slik teknologisk nyvinning ha for oss?

En slik oppfinnelse vil gjøre at 180 000 nordmenn med så svekket syn at de regnes som synshemmede, (tall hentet fra blindeforbundet) og på verdensbasis vil hele 858 millioner (tall hentet fra WHO) svaksynte mennesker kunne se.  Hvis alle svaksynte i Norge får denne linsen vil prosentandelen av befolkningen over 70 år med grå stær gå fra å være 70 prosent (statistikk fra blindeforbundet) til å bli 0 prosent, da din naturlige linse vil bli byttet ut. Men hva er baksiden av en slik teknologisk nyvinning? Jo, de som utfører den «gamle» metoden i å forbedre synet ditt eller fjerne grå stær vil ikke lenger ha den jobben. I tillegg vil optikeryrket etterhvert kunne dø ut, da personer ikke vil trenge å sjekke syns-stryken siden denne linsen korrigerer for deg. For de under 25 år og som dermed ikke kan ha denne operasjonen vil forbedrede eller nye teknologiske kunne måle styrken. Brille- og linseindustrien vil bli kraftig påvirket da store deler av de over 25 år ikke vil ha behov for deres produkter.

Dessverre vil det kunne ta lang tid før disruptiv teknologi, som eksempelvis Ocumetics Bionic lensTM, blir vell etablert i det norske samfunn, da det ifølge Arne Krokan er et komplisert samspill mellom teknologi, samfunn og organisasjon. Det vil si at selv om vi har teknologien er det ikke nok til å endre samfunnet. Det handler om samspillet mellom de tre komponentene teknologi, samfunn og organisasjon, noe som gjør at politikk spiller en viktig rolle. Som Arne Krokan sa i en forelesning den 12 februar i år:

Vi må forstå hvordan samfunnet fungerer

 

Virker spennende? Se Dr. Garth Webb forklare om linsen her:

 

Øvrige kilder:

Lasererfaring

Next Big future 

 

– Gina Long Liabø

 

 

 

4 comments

 • Du har jammen fått grepet om blogging allerede Gina. Lurer på hvor du kommer til å være når vi kommer til slutten av klassen i «digital markedsføring».
  Dette innlegget er godt skrevet og med et interessant tema, samt lenker til aktuelle ressurser for å lese mer.
  Bra start!

  Hilsen fra Arne

 • Meget interessant. Vet du noe om kostnadene?

  • Gina Long Liabø

   For pasienten vil slike linser i tillegg til operasjonen lande på $1,100 noe som etter dagens kurs vil komme nå nærmere 8 900 kroner og har planer om å leve et langt liv er ikke det noe problem, da linsen sies å ha en holdbarhet på 100 år.

 • For en brille og linsebruker var dette svært spennende lesning. Og prisen virket ikke helt avskrekkende heller, med det utsetter jeg mine øyeoperasjonsplaner. Jeg venter heller til denne teknologien er godt testet først 😉

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *