Slik kan Norwegian nå nye høyder

Norwegian er Skandinavias største lavprisselskap og det tredje største lavprisselskapet i Europa. Under fjorårets World Travel Awards på Sardinia (2015) ble selskapet kåret til Europas beste lavprisselskap. Er det mulig for et så stort og anerkjent selskap å få et enda sterkere merkenavn, øke markedsandeler og bli en mer ettertraktet arbeidsplass gjennom markedsføring via én ekstra kanal?

I dette blogginnlegget vil jeg definere én av Norwegians målgrupper før jeg kommer med en konkret anbefaling til en kanal som jeg ser på som relevant for Norwegian å ta i bruk for å nå målgruppen.

Målgruppe

Statistikk over nordmenns reisevirksomhet fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at ca. 60% av unge mellom 16-24 år reiser på årsbasis. Dette tilsvarer potensielle 312 000 kunder. Ganger vi det med nordmenns gjennomsnittlige antall flyreiser i løpet av ett år (7-10) tilsvarer dette potensielle 2 184 000- 3 120 000 flyreiser i året. Den samme aldersgruppen er også blant de mest aktive på det sosiale mediet Snapchat, hvor bruksfrekvensen er høyest av alle sosiale medium (87%). Aktiviteten blant denne målgruppen når det kommer til å like, dele og kommentere har gått ned på Facebook, etter at en større andel eldre fikk seg bruker, og ser ut til å ha gått over til blant annet Snapchat. Dette mediet har derfor et større potensial til å engasjere.

Hvordan kan denne målgruppen som hovedsakelig består av studenter være lønnsomt?

Det handler om å ha kunnskap til din målgruppens medievaner. Siden denne målgruppen bruker mest tid på digitale plattformer er det her Norwegian må være til stede. Klarer de å utnytte kanalenes egenart til å nå målgruppen vil dette kunne føre til høyere ROI (return on investment) enn tradisjonelle medier, da informasjon sprer seg raskere og muligheten teknologien gir for viral spredning. Dette gjør at det ikke trenger å koste en enset krone å få til store markedsføringsresultater på sosiale medier. Men dette er vanskelig å få til, så for Norwegian sin del så handler det om å bruke annonsepengene til å nå riktig målgruppe med riktig innhold på riktig kanal (mer om hvordan kommer).

En annen fordel ved å bruke mer ressurser på kommunikasjon og markedsføring rettet mot denne målgruppen er at dette er fremtidens forretningsreisende, barnefamilier, arbeidstakere osv. Klarer Norwegian å bygge inn en sterk merkevarebevissthet og få denne målgruppen til å få følelsesmessige tilknytninger til virksomheten vil dette kunne føre til sterke bånd. Å ha en sterk kundelojalitet fra en tidlig fase vil kunne være avgjørende for virksomhetens fremtid i den harde konkurransen internasjonalt.

Norwegian på Snapchat

I det man skal velge en kanal å kommunisere igjennom er det viktig å se på kanalens egenart. Hva er strykene og hva er svakhetene til kanalen? Hvordan kommuniserer man på kanalen? Dette er vesentlig å kunne for å fylle kanalen med riktig innhold slik at en kan utnytte kanalenes egenskap til å nå målene som er satt.

Først litt fakta om Snapchat:

Sosiale medier

Snapchat er en bildetjeneste hvor man kan legge ut bilder eller videoer til venner. Den skiller seg ut fra andre kanaler ved at innholdet blir borte etter en begrenset tidsperiode. En snap varer i opp til 10 sekunder før de forsvinner og ikke kan åpnes på nytt (finnes unntak). Legges snap’en ut på My Story er innholdet tilgjengelig i 24 timer, er synlig for alle som følger brukeren og kan bli sett på flere ganger.

Det er også mulig å legge til filtre, bruke linser, chatte, se hvor mange dager dere har “snappet” i strekk eller se ulike symboler (Emojies) med ulik betydning ved navnet til spesifikke venner. Derfor er det kanskje ikke så rart at hele 83 prosent av Snapchatbrukere sender grimase- og tullebilder. 

I følge Ipsos- MMI sin statistikk over sosiale medier (Q1 2016) er Snapchat den nest største mediekanalen (slått av Facebook) når det gjelder bruk. Svein Tore Marthinsen anslår at det reelle brukertallet er 2,5 millioner brukere i Norge, noe som er halve landets befolkning. Omlag 7 av 10 bruker kanalen daglig. Den største gruppen brukere er personer fra 18-29 år hvor nærmere 90% av alle i denne aldersgruppen har en konto. Siden mediebyrået ikke regner med personer under 18 år vil det reelle tallet variere.

Grunnet den store brukermassen denne plattformen har blir markedsføring her sett på som en av markedsføringstrendene for 2016. Snapchat er et veldig vanskelig medie å mestre, fordi du må ha en historie, noe med underholdningsverdi, men klarer Norwegian å mestre dette så er det ifølge Stian Reinhartsen ingen medium som er sterkere. Dette fordi å åpne en snapp er en veldig konkret handling og det er lettere å holde på følgene enn ved andre medium.

Jeg mener Norwegian har en historie å fortelle og som en av de første i sin bransje vil det kunne gi virksomheten en konkurransefordel.

Kanalens styrker

 • Personlig kommunikasjon. Selv om du får snapp på «My story» gir snapene en følelse av personlig en til en kommunikasjon, da kommunikasjonen skjer i lukkede rom. I tillegg kan man holde en til en samtale med sine følgere/ venner for å vise interesse og takknemlighet til sine følgere. Norwegian kan bruke dette til sin fordel gjennom å stille personlige, men åpne spørsmål til sine følgere for så å skape engasjement gjennom svar.
 • Eksklusivitet. Kjører Norwegian igang konkurranser eller gir informasjon kun på Snapchat vil brukerne få en fordel som vil kunne gi følelsen av eksklusivitet.
 • Variasjon. La kreativiteten flyte, for variasjon er noe som blir satt pris på. Dette er viktig både på egen kanal og mellom kanaler. Ikke snapp akkurat det samme som brukerne kan se på eksempelvis Instagram, men la kanalene utfylle hverandre. Frem aktiviteter som skjer på en kanal på en annen.
 • Umiddelbar kommunikasjon. Siden innholdet på kanalen maks varer i 10 sekunder i opp til 24 timer skal det du kommuniserer være kort og konsist.
 • Uredigert. Det som legges ut på kanalen skal ikke være oppstilt og tilgjort av en profesjonell fotograf eller kameramann, men uredigert og «in the moment» bilder eller filmer som får frem øyeblikkene slik de er der og da.
 • Lavere terskel for kommunikasjon. At snappene forsvinner etter så kort tid, gjør at terskelen å sende spontane og personlige meldinger senker.
 • Humor. Her vil brukerne underholdes. Bruk av filter, linser, emojies og snapp som har en underholdningsverdi.
 • Mindre støy. Siden brukere selv velger hvem de vil følge og ikke mange anbefalinger og varsler som i de andre sosiale mediekalene er det større sannsynlighet for at følgerne faktisk får med seg ditt budskap.
 • Historiefortelling. Snapchat er en ypperlig kanal for å fortelle en historie om hva som skjer. Lag my stories fra hendelser i bedriften, konkurranser eller annet relevant for bedriftens virksomhet som du tror egner seg for målgruppen. Her kan Norwegian eksempelvis legge ut en my story om hvordan en typisk arbeidsdag er for ulike yrketsgrupper innad i bedriften (hvis målet er å nå få de unge til å søke på stillinger hos dem).

Slik kan Norwegian bruke Snapchat

Snapchat er en kanal som gir forbrukeren et mer folkelig syn på bedriften, da ikke alt av informasjon som blir gitt er like oppsatt og tilgjort, men mer personlig og uten filter. I tillegg vet du at brukerne er internalisert i det du legger ut da de aktivt må gjøre en handling ved å legge deg til. Derfor er det viktig at Norwegian utnytter plattformens egenart og gir sine følgere en form for tilleggsinformasjon/ merverdi ved å følge dem på Snapchat. De burde jobbe med storytelling (historiefortelling) gjennom eksempelvis å vise «sneak peaks» eller «behind the sceens» videoklipp/ bilder (mer om dette kommer).

Før Norwegian tar ibruk Snapchat er det viktig at det er lagt en strategi for deres tilstedeværelse. Ifølge Stian Reinhartsen er det fire viktige punkter en bedrift må tenke på når de skal benytte seg av Snapchat:

 1. Ha konkrete mål– Hva er det vi ønsker å oppnå? Hos Norwegian kan det være å få folk til å bestille turer, booke hotell, leie leiebeil eller bli bankkunde.
 2. Bruk riktig tone of voice- Du må bruke samme tone of coive som de du snakker med. Hvis brukerne på snapchat bruker masse emojies og sier «yo» så må du også gjøre det. Det er derfor viktig at Norwegian lar unge styre kontoen.
 3. Skill deg ut– Norwegian må trekke frem det som er unikt med deres bedrift eller snapchatkonto. Ha personlig preg og ikke vær som alle andre.
 4. Good vibes only– Siden Snapchat er en kanal personer bruker for underholdning er det viktig at Norwegian bare legger ut snapp når det er god stemning. Det er bedre å la være å snappe noen dager enn bare å legge ut bilder for å legge ut bilder. På den måten vil Norwegian ikke miste følgere. Snapper de bare når det er god stemning vil det føre til at brukerne gleder seg til å se snappene fra Norwegian.

Som nevnt tidligere er variasjon viktig på denne kanalen. Under kommer derfor eksempler på hvordan Norwegian kan bruke sin Snapchat konto. Ps. det er viktig med balanse mellom punktene.

Konkurranser. Her kan Norwegian bruke Snapchat til å lage utrolig mange forskjellige konkurranser, men et tips er å lage konkurranser som må aktivisere brukerne. Et eksempel kan være en konkurranse hvor vinnerne av den beste snappen får to billetter tur retur til London. Bildet må vise norwegianlogoen og deles på brukernes Instagramkonto med en # Norwegian selv bestemmer. På den måten kan bedriften få mange kreative bilder, benytte to plattformer til å nå nye kunder og få mye oppmerksomhet.

En annen konkurranse Norwegian kan kjøre igang er eksempelvis under høytider eller store sesonger som sommersesongen, høst eller vinter. Her kan Norwegian gjemme bort flybilletter på forskjellige steder og bruke sin snappchatkonto til å promotere dette. Ha en person i område til å gi brukerne noen hint om hvor billettene kan befinne seg, bilder og videoer av personer som leter og kommentarer/intervjuer av personer som er delaktig i konkurranseområde. Få kundene til å snappe seg selv med gavekortet og kontakt vinneren via chattfunksjonen. Det er også fint alle vinnerne også kommer på my storien til Norwegian.

Rabattkoder. Hvordan rabattkoder og tilbud blir lagt frem er det bare kreativiteten som legger stopper for. Bruk bilde/ video av steder, kjendiser, dyr osv.

For å variere litt kan Norwegian eksempelvis legge ut snapp med rabattkoder på tilfeldige dager og tidspunkt midt inni en my story med en varighet på 2 sekunder. Den korte tiden vil føre til økt følelse av eksklusivitet og konkurranseinstinktet til en del vil kunne komme frem. Dette er gøy og spiller på et psykologisk prinsipp som psykolog og markedsfører professoren Robert Cialdini kaller knapphetsprinsippet.

Poenget er da for brukerene å ta screenshot (ta bilde av det som er på skjermen) for og kunne benytte seg av tilbudet. Screenshotten kan sendes inn på chatten eller andre kanaler hvor man kan kontakte Norwegian. Dersom brukerne skulle dele sine screenshot med andre så er vel det bare positivt? Målet er jo å få så mange salg som mulig.

Eksempel på bruk av snappchat

Sneak peaks. Skap engasjement og spenning ved å vise deler av noe nytt som kommer. Vis noe folk ikke har sett før. Hvis Norwegian flyr til en ny destinasjon så kan det være en idé å la brukerne få gjette destinasjonen. Gi flere og flere hint og kanskje kombiner det med en konkurranse slik at vinneren får en premie?

Promotering. Hvis Norwegian skal lansere en ny destinasjon kan de inngå et samarbeid med kjendiser som målgruppen er opptatt av og få dem til å styre kontoen over en gitt periode. Fra de planlegger reisen til de har kommet hjem fra reisen. På den måten kan de bruke opinionsledere til å fremme nye destinasjoner eller andre deler Norwegian vil promotere.

«Behind the seenes». Her er Norwegians mulighet til å vise følgerne sine hvordan det er på innsiden av et internasjonalt selskap. Enten det er hverdagslig eller noe skjer offentlig. Dette gir en følelse av eksklusivitet.

Rekruttering. Virksomhetens viktigste ressurs er de ansatte som jobber der. Norwegian burde derfor bruke egne ansatte ifra ulike avdelinger til å rekruttere nye arbeidstakere. Det kan de eksempelvis gjøre gjennom å styre kontoen for en gitt periode og la følgere gjennom deres arbeidsdag enten det er en vanlig arbeidsdag eller i det det er noe spesielt som skjer.

En annen måte å rekruttere på kan være på samme måte som webbyrået Semway. Der brukte de andre plattformer til å utlyse stillingsannonsen også ønsket de en snapp hvor kandidatene sendte en bilde av seg selv med informasjon om en selv, hva som motiverer og de ville starte å jobbe hos dem.

Videre ville jeg anbefalt Norwegian til å be de som har nylig blitt ansatt om å fortelle litt om hvordan de fikk jobben og seg selv slik at det kan inspirere nye søkere senere.

Inspirasjon. Bruk kanalen som en inspirasjonskilde. I eksamensperioden er det ikke alltid tiden blir brukt fornuftig og mange er mye på sosiale medier og drømmer seg bort til varmere steder. Benytt denne tiden til å få solgt en reise. Her kan Norwegian spille på følelsen av belønning, at man fortjener det, noe å glede seg til etter endt eksamensperiode. La eksempelvis personer eller kjendiser på ferie styre kontoen og vise hvor morsomt og fint de har det på ferie.

Kunnskaps-deling. Selv om Snapchat er en kanal som blir brukt for underholdning er det ingen grunn til å ikke dele kunnskap, så lenge måten kunnskapen blir formidlet på er tilpasset kanalen.

Norwegian kan dele nyttige pakketips til ulike destinasjoner, hva man burde/ ikke burde gjøre, hva man skal gjøre dersom det ene eller det andre skjer.

Kjendiser. Kjendiser har ofte stor påvirkning på de som er deres fan. Her kan Norwegian bruke kjente personer som gjenspeiler virksomhetens verdier til å aktivisere brukerne. Kjendiser kan bli brukt i alle av punktene her, men et eksempel er å la eksempelvis Kygo (Kyrre) styre snapchatkontoen dersom han flyr med Norwegian til å komme seg fra land til land under en verdenstrune.

Historiefortelling. Norwegian kan bruke Snapchat til å fortelle en historie ved eksempelvis en hendelse de tror kan være til interesse for målgruppen. La eksempelvis mannskapet i flyet ta med brukerne på Snapchat til en varm destinasjon eller storbytur rundt vintertider eller i eksampensperioden. Kanskje det fører til at booking blir en form for belønning?

Merkevarebygging. Hvis Norwegian blir flink til å variere mellom punktene over og lager My Stories som er tilpasset sin målgruppe samtidig som de bruker andre kanaler til å fremme sin tilstedeværelse og aktivitet på Snapchat bedriver de i samme øyeblikk merkevarebygging. En god Snapchatkonto vil bli anbefalt til andre.

Utfordringer ved Snapchat

Ifølge Såle Lindblad kan man ikke betale regninger med Facebook fans, noe som også gjelder Snapchat følgere. Men ved å tenke smart kan man bruke Snapchat til å utløse salg i nettbutikken gjennom booking av fly, hotell eller leiebil eller kundemedlemskap ved deres banktjenester.

En utfordring ved er at det er vanskelig å måle effekten av Snapchat. Et eksempel kan være å benytte seg av unike kampanjekoder eller rabattkoder og føre kunden til unike URL’er som bare er delt med brukerne på denne plattformen. På den måten kan Norwegian se hvilket salg som kom gjennom Snapchat.

Selv om Snapchat er et medie som blir brukt hyppigere enn andre er det viktig å ikke spamme. For lange «My Stories» blir ikke sett på.

Snapchat er en kanal som trenger mye «omsorg» og «pleie», sammenlignet med andre sosiale mediekanaler, i fra Norwegan sin side, men det er også en plattform som kan tilføye bedriften mye verdi når det kommer til å skille seg ut fra sine konkurrenter og skape følelsesmessige bånd til sine kunder. Jeg vil derfor anbefale Norwegian til å la de medarbeiderne som har interesse av denne kanalen og synes dette er morsomt til å styre kontoen.

 

Øvrige kilder:

Cialdini, Rober B. 2011. Påvirkning teori og praksis. Oslo: Abstrakt forlag AS

 

– Gina Long Liabø

 

4 comments

 • Cecilie Staude

  Fint og gjennomarbeidet blogginnlegg. Synes du er flink 😉 I det store og det hele er jeg godt fornøyd med det jeg leser, men får å nå helt til topps, og det tror jeg nok du vil, savner jeg noe mer konkrete forslag knyttet til noen av punktene, eks inspirasjon, kunnskapsdeling, kjendiser – hvordan kan dette gjøres i praksis. Flott at du har funnet ut hvor mange unge som reiser, det er nyttig informasjon, du kunne jo koblet dette opp med noen faktaopplysninger om unges bruk av snapchat også. Og når du sier at Norwegian bør jobbe med storytelling – utdyp gjerne noe mer her. Ikke alle som vet hva som ligger i det begrepet 😉

 • El resultado puede causar mбs efectos secundarios de Cialis, ademбs de una mayor actividad.

 • What抯 Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help other users like its aided me. Good job.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *