Kan du å google?

Det å faktisk kunne å google er en kunnskap overraskende få sitter inne med, til tross for at Google er verdens største søkemotor og stadig flere av oss (65%) benytter oss av tjenesten. Denne kunnskapen om å finne aktuell informasjon på nett, på mest effektiv måte vil senke transaksjonskostnadene til deg som student, arbeidsgiver, arbeidssøker eller generelt alle som skal finne informasjon på nett. Ifølge Arne Krokan er trikset er å lære seg hvordan man skal søke for bare å få de resultatene som man søker svar på, samt alle ressursene i den avgrensningen. Man må altså lære fullstendighet og presisjon.

Trikset er å lære seg hvordan man skal søke for bare å få de resultatene som man søker svar på, samt alle ressursene i den avgrensningen.

Skal du bli en person som er flink på å finne aktuell informasjon på nett, på raskest mulig måte, er det viktig at du vet hvordan søkemotoren er bygd opp, da det er en rekke faktorer som bestemmer hvilke treff du får i det du søker. Google bruker en teknikk de kaller crawling, også referert til som en edderkoppen, som går ut på at edderkoppen gjennomgår ulike nettsider for så å følge linkene de ulike nettsidene igjen linker til. Dette gjør de helt til de har indeksert flere millioner sider. Hvilke av disse sidene du får som svar på ditt søk baserer Google på ulike kriterier. Eksempelvis hvor mange inngående lenker nettsiden har gjør at Google rangerer siden høyere. Er ordet du søker nevnt i tittelen, ingressen, URL-en eller mange ganger i teksten? Det kanskje viktigste kriteriet er hvor presist søket ditt er. Gjennom Googles Power Search-kurs var dette blant noe av det jeg lærte. Noe som gjorde meg til en mye mer effektiv søker og mer digitalt kompetent.

Tips til hvordan effektivisere dine Google søk

Her er en liste av noen av mine triks og tips til hvordan å bli en raskere og mer effektiv informasjons-søker. Med andre ord: slik kan du bli en bedre googler/ søker:

  1. Finn tekst på en side raskt. Dette tipset vil øke din søkehastighet med 12%. Søker du etter spesifikke ord eller settinger i en lang tekst kan dette elimenere søkskostnadene dine betraktelig. Ved å trykke ctrl og F på Windows og command og F på Apple vil du få opp en et vindu hvor du kan skrive inn det du ønsker å søke på, innenfor den gitte nettsiden. De røde pilene viser hvor søkeboksen er og hvor i teksten ordet eller settingen befinner seg. Kan du dette trikset kan du noe 90% av Google-søkere ikke kan. Google søk
  2. Nøkkelord. I det du skal foreta et søk på Google er det viktig å vite hva det er du skal finne ut og ut ifra dette må du velge de ordene du tror kommer til å være på siden. Du må med andre ord prøve å tenke hvilke på ord personen som skrev teksten bruker. Eksempelvis dersom du prøver å finne ut navnet på den gamle restauranten dere var på da dere var på ferie i Firenze for mange år siden. Ikke skriv [hva heter den gamle restauranten i Firenze?] men skriv heller [gammel restaurant Firenze].

3. Vær obs. på rekkefølgen nøkkelordene settes i. Dette vil ha noe å si for hvilke resultater Google gir deg. Skriver du [blå himmel] vil du få et annet resultat enn dersom du skriver [himmel blå].

4. Spesifisert bildesøk. Her gir Google deg et hav av valgmuligheter gjennom å trykke på knappen innstillinger for søket. Innstillingene jeg anser for å være av størst betydning for mange her er:

A. Søk etter farger. Ønsker du bare å få opp treffene for eksempelvis katter i sort hvitt eller brune katter kan du spesifisere søke ditt etter dette.

B. Bruksrettigheter (dette er ikke en del av Google kurset). Når du benytter deg av bilder fra Google har mange bilder opphavsrett. Det vil si at dersom du bruker bildet offentlig, eksempelvis på bloggen eller i en artikkel, uten å ha fått tillatelse av eieren av bilde, gjør du noe som strider mot loven. Pressiser derfor innstillingen for bildesøk med merket for gjenbruk.

Google Katt

5. Eliminering av ord. Google gir deg muligheten til å eliminere ord fra sidene som matcher ditt søk. Det vil si at ønsker du å finne en salatoppskrift uten tomater setter du inn [-] foran ordet tomater. Eks: Salatoppskrift -tomater. Obs! Viktig at det ikke er mellomrom mellom [-] og ordet du vil eliminere.

6. Søk med bilde. Dersom du har et bilde du ønsker å få informasjon om gjør Google det mulig for deg å søke via bildet. For å få til denne funksjonen er det viktig at du er på Google bilder når du foretar søket. I stedet for punkt 3 gir Google deg mulighet til å dra bildet fra ditt galleri over til Google søkefeltet.

bilde søk googe

Slik vil søket med bildet fra OL koppen i 1994 se ut etter at du har gjort foregående trinnene.

google bilde

7. Vær obs på spesialtegn. Google ignorerer spesialtegn som ¶, £, €, ©, ®, ÷, §, %, (), @, ? og !, da dette ikke har noen betydning for ditt søk. Noen spesialtegn som eksempelvis $ og # vil ha betydning for søke ditt. Om du skriver store eller små bokstaver har ikke noe å si.

8. Spesifikk nettside-søk. Ønsker du å søke etter informasjon fra en spesifikk side, som eksempelvis fra bloggen min, kan du ved hjelp av å skrive [site:] før nettsideadressen få informasjon bare fra min blogg. Du skriver da inn  [site:ginaliabo.com] i ett ord uten mellomrom og det dersom du ønsker å hente spesifikk informasjon fra siden min kan du gjør det ved å eksempelvis skrive [site:ginaliabo.com delingsøkonomi]. Legg merke til mellomrommet mellom siden jeg vil hente inflammasjonen fra og ordet jeg søker innholdet skal handle om.

9. Spesifikk filtype. Ønsker du å se resultater bare fra én spesifikk filtype som eksempelvis i PDF format kan du skrive [filetype:pdf] etter ordet du vil filen skal handle om. Eksempelvis [katter filetype:pdf]. Dersom du skriver filtype eller filetype har ikke noe å si så lenge det står i sammenhengende tekst (uten mellomrom) med kolon og filtypen du vil søke etter.

10. Spesifikk sitat. Gjennom å bruke hermetegnet ([«]) på begge ender av delen av en sang, et sitat eller en del av en tekst du ikke husker men ønsker å finne, kan du finne nøyaktig den setningen i samme rekkefølge. Eksempelvis dersom bare husker: som det stiger frem, furet, og lurer på hvilken sang dette er, resten av teksten eller andre ting angående sangen kan du skrive [«som det stiger frem, furet»].

Ps. dersom du får opp resultater hvor enkelte ord ikke er stavet helt likt det du søker kan du eksempelvis skrive [«som det stiger frem, «furet»»]. Du legger altså til et hermetegn rundt det ordet som er viktig at staves likt for å få det du søker etter.

Ønsker du å lære mer om hvordan du skal bli en bedre googler? Du ta Googles Power Search- kurs hvor Googles senior forsker, Daniel Russel vil gjennom videoer og oppgaver lære deg hvordan du kan bli en mer effektiv informasjonsøker. Kurset består av 6 klasser som igjen består av 3-6 leksjoner etterfulgt av oppgaver.

 

– Gina Long Liabø

4 comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *