Hvordan motivere seg selv i perioder hvor alt bare føles som et ork

Du har sikkert opplevd perioder hvor alt går din vei og livet ser ut til å ta deg imot med åpne armer, men hva skjer de gangene det ikke er slik? Perioder hvor alt bare blir feil. Hvor konsentrasjonen ikke er på topp. Hvor den simpleste oppgave blir til nærmest et verdensproblem eller bare at du bare føler at du rett og slett ikke strekker til. Et eksempel på en slik situasjon kan være eksamensperioden. Du har 3, 4, eller kanskje hele 8 eksamener du skal gjennom før jul. På starten av semesteret er motivasjonen på topp og forventningene til dine prestasjoner er høye. I det månedene går og du plutselig befinner deg midt i det verste eksamensstresset kjenner du at det å motivere deg selv, til gjøre den jobben som skal til for å nå målene du hadde satt deg på starten av semesteret, ikke eksisterer. Du ønsker bare å pause tiden, ta en pust i bakken og få hvilt ut, men tiden er ikke på din side.

Gina long liabø

Mitt viktigste råd er å prøve å finne din indre motivasjon og driv til hvorfor du har valgt eksempelvis å ta denne utdanningen, men hvordan gjør du det?

  1. Tenk positivt. Hva er du flink til? Hva er dine sterke sider? Hva er det som gjør deg, deg?
  2. Ta ett skritt tilbake og tenk på hvorfor du i førsteomgang valgte det studie du går eller ønsket jobben du har?
  3. Lag en liste hvor du skriver opp alle positive aspekter rundt eksempelvis studieløpet ditt eller jobben din.
  4. Se tilbake til gode resultater du har fått som du har jobbet hardt for. Hva måtte til for at du fikk til dette?
  5. Varier metodene dine. Er du student og har forberedt deg til eksamen på samme måte hver eneste gang så nettopp dette punktet viktig! Snakk med medstudenter og spør hvordan de forbereder seg til eksamen. Prøv kollokviegrupper, tankekart, lag notater med fargekart, visualiser prosesser eller prøv å lær noen andre det du selv skal lære deg.
  6. Snakk med venner, familie, kolleger eller andre om din mangel på motivasjon. Ikke noe er som å dele erfaring og opplevelser med andre. Bruk dem, de kan hjelpe deg!
  7. Varier omgivelsene dine. Noen ganger kan det å bare tenne noen lys og legge seg under godteppet med en kopp te, i stedet for den harde stolen på lesesalen, gjøre susen. Poenget er å bytte ut de omgivelsene du befinner deg i med ting som du assosierer med noe positivt.
  8. Ta vare på deg selv. Selv om du befinner deg i en situasjon hvor du slev føler du er på vei inn i et svart hull er det viktig å ta seg tid til å pleie deg selv. Dette kan eksempelvis være å tilbringe tid med venner, trene eller andre ting som får tankene bort fra alt det negative.

 

– Gina Long Liabø

One comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *