Tips til nettsider med gratis bilder uten kopiettigheter

Finner du ett fint bilde på Google, Instagram, Pinterest eller andre nettsider eller apper kan fristelsen for å kopiere ulike bilder være stor. Mange gjør det uten å tenke eller være klar over at de fleste bilder som ligger ute på nettet har kopirettigheter. Det vil si at det ikke er lov til å kopiere bilder uten å spørre eieren av bildet. Her er det viktig å skille mellom hensikt i bruken av bildet. Er dette til bruk i undervisning og til personlig bruk har du lov til å kopiere det, men i det du publiserer kopier av andres bilder for så å publisere det på Internett eller for allmennheten strider du imot loven.

 

Oversikt over sider hvor du kan bruke alle bildene du finner på siden, da alle bildene er under Creative Commons Zero (CC0) license. 

  • DepositphotosSiden har over 50 millioner høykvalitetsbilder i flere størrelsesformater som enkelt kan lastes ned.
  • Pixabay– Denne nettsiden tilbyr over 550 000 gratis vektorer, illustrasjoner og fotografier av høy kvalitet. Siden gir deg også mulighet til å velge størrelse på bildet du laster ned.
  • Pexels– Denne nettsiden har noe mindre utvalg i bilder, men allikevel et utvalg på over 5 000 bilder og minimum 600 nye hver måned.
  • SplitShare– Som nettsidene over tilbyr denne et utvalg av bilder til topp kvalitet uten kopirettigheter, så er er det bare å hente bilder. Siden får nye bilder hver eneste dag. PS. du kan ikke selge bildene videre
  • Gratisography– Denne nettsiden gjør det enkelt å laste ned bilder, da det bare er å klikke på på bildet.
  • Pickup image– Nettsiden tilbyr det de sier er den største samlingen av gratis bilder som du kan bruke uten å spørre eieren av bildet om lov.

Nettsider hvor man må endre innstillinger for søket for å finne bilder

  • Flickr– Som på Google må du på Flickr trykke på innstillinger for søket slik at resultatet du får opp er under innstillingen «Commercial use allowed»
  • Google– De aller fleste vet hvordan man finner bilder på Google, men skal du bruke det på eksempelvis bloggen din må du trykke på innstillinger for søket, bruksrettigheter og merket for gjenbruk.

 

Vil du se hvordan du finner lovlige bilder du kan bruke på Google kan du trykke HER.

 

– Gina Long Liabø

5 comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *