Dig2100- Gir kunnskapen alle markedsførere bør ha

Valgfaget Dig2100 (digital markedsføring) er noe av det nyttigste faget en markedsføringsstudent kan ha, da stadig mer tid blir brukt på ulike digitale flater. For at markedsføringen skal gi mest avkastning er det derfor viktig å være synlig der kundene befinner seg. I Dig2100 får du satt teori inn i praksis. Det er mye som skal læres og kravet på hva som forventes av deg er skyhøy fra dag en slik at du skal kunne stå sterkere i konkurransen om de beste jobbene. For å bli best må du lære av de beste. Foreleserne i Dig2100 er noen av de beste personene i næringslivet innen for sine områder og de nøler ikke med å ta inn eksperter fra næringslivet til å gjesteforelese.

Hva lærer du i Dig2100?

Faget er et 30 poengs fag som er delt opp i tre moduler med fire ulike forelesere.

Modul 1: Digital økonomi og forretningsmodeller.

Forsker og professor Arne Krokan starter semesteret med å gi en grunnleggende teoretisk forståelse om teoriene som er bakgrunnen for det digitale samfunnet. Du vil lære om den digitale økonomien, forretningsmodeller, utviklingen av digitale tjenester og hvordan det digitale nettsamfunnet fungerer. Du vil i tillegg lære om ulike digitale verktøy som kan hjelpe deg med å lære bedre (e-læring).

Modul 2: Digital markedsføring.

Emneansvarlig og Googler Anastasia Mariussen og foreleser og ekspert innen e-handel Karl Philip Lund gir deg teoretisk og praktisk kunnskap innen digital markedsføring. Her lærer du blant annet hvordan du lager digitale markedsstrategier, hvordan drive e-postmarkedsføring, e-Handel, webanalyse, webstrategier, SEO og mobilmarkedsføring. Du vil lære om affiliate markedsføring og samspillet mellom offline og online markedsføring.

Du skal delta i Google Online Marketing Challenge, en internasjonal konkurranse, hvor du i samarbeid med en selvvalgt bedrift skal gjennomfører en Google AdWords-kampanje betalt av Google. Dette er din unike mulighet til å lære et av verdens av mest komplekse annonseringsverktøy og tilhørende analyseverktøy (Google Analytics og Google Tag Manager).

Modul 3: Sosial kommunikasjon.

Høyskolelektor, foredragsholder og ekspert på sosiale medier Cecilie Staude vil i valgfagets siste del ta deg igjennom fenomenet sosiale medier og hvilke rolle det spiller i samfunnsutviklingen. Du vil lære styrker og svakheter ved de mest brukte sosiale mediekanalene og hvordan bruke de som en del av kommunikasjonsmiksen til bedrifter. Du vil i tillegg lære om etikk, juss, fordeler og utfordringer knyttet til sosiale medier som markedsføringskanaler.

Den teknologiske utviklingen med mobilen i spissen har revolusjonert våre medievaner og måten vi kommuniserer på. I denne modulen vil du lære mer om dette og sette det i en større sammenheng. Du vil også lære hvilken effekt sosiale medier har på sosiale virksomheter og sosialt lederskap og knytte dette opp til hvordan og hvorfor en bedrift burde tilnærme seg sosiale medier.

Øvrig

Du skal i tillegg til dette opprette din egen blogg med eget domene-navn som du skal bruke til å sette teori inn i praksis. Ved hver modul er det tilhørende bloggoppgaver som hjelper deg med å bygge din personlig merkevare. Ved å jobbe med søkeoptimalisering og sosiale medier styrer du hva som kommer opp i det personer googler deg, i tillegg til økt synlighet på nett. Bloggen får deg også til og måtte gå igjennom pensum på en måte som gjør at du sitter igjen med økt kunnskap om ulike tema. I tillegg får du vist potensielle arbeidsgivere hva du innehar av kunnskap, fremfor «bare» noen karakterer.

Min vurdering av dig2100

Da jeg søkte på dig2100 trodde jeg vi bare skulle lære om sosiale medier og blogge, men som dere har lest er faget så mye mer. Det er ikke bare å lage en markedsplan/ markedsstrategi, slik du lærer om så langt i bacheloren, og legge ut på sosiale medier eller andre digitale flater. Som du har lært i forbrukeratferd må du forstå hvordan kundenes atferd er på ulike digitale plattformer og bruke kanalenes egenart til å nå forbrukerne. Det handler ikke bare om å få likes og mange følgere, men om å få de riktige personene til å dele innholdet ditt eller å besøke nettstedet ditt. Det vil si at måten du personlig bruker sosiale medier ikke nødvendigvis funker som markedsføring for bedriften din. Du må ha en digital strategi.

Bloggen din er så mye mer enn det du tror (eller det jeg trodde). Det er ingen rosablogg eller treningsblogg, men en faglig blogg hvor hensikten ikke bare er å publisere oppgaver du får av foreleser, men som nevnt tidligere lage din digitale profil og styrke deg som merkevare. At du går i dig2100 gjør denne jobben mye enklere da du ikke er alene om å promotere egen blogg og drive faglig aktivitet på ulike digitale flater. Det er et fellesskap med alle dine medstudenter OG forelesere som gjennom deling og kommentering på bloggen din gjør det motiverende å skrive i tillegg til unike muligheter til å bli synlig for riktige folk i næringslivet. DU bestemmer hvilket inntrykk arbeidsgivere og andre personer skal få av deg når de googler navnet ditt. Dette vil øke din sjanse for å kapre drømmejobben, da 80% av arbeidsgivere vil google navnet ditt før en eventuell ansettelse.

Nesten det aller viktigste for meg når det kommer til høy engasjement over lengre tid er foreleserne. Det hjelper ikke å være flink i faget sitt hvis man ikke klarer å lære bort og engasjere. Disse foreleserne jobber til daglig med det de foreleser om og deres store interesse for faget og driv smitter over på oss elever. Nettverkene til foreleserne er unike så bruk dem mens du kan, det vil gagne deg. De gir deg god oppfølging og tilbakemeldinger som er ekstremt motiverende. Muligheter blir servert til deg på et sølvfat, det eneste du må gjøre er å ta dem. Gå ut av din komfortsone og gjør det foreleserne dine ber om. PS. Et lite tips fra meg, gjør litt mer, gjør det lille ekstra som skal til for at du skiller deg ut da vil du kunne nå svært langt.

Delingskultur er svært viktig i dig2100. Fra dag en jobber foreleserne hardt med å få til en klassekultur hvor deling er essensielt. Det gjør at kompetansen til klassen som gruppe øker, men også til de som faktisk deler. Dette er viktig å ta med inn i arbeidslivet, da de bedriftene som har en åpen delingskultur både utad og innad gjør det bedre.

Dette er valgfaget hvor du kan kapre drømmejobben halvveis i bacheloren. Ikke bare vil du få jobbtilbud, men arbeidsgiverne vil kontakte DEG. Hva er vel ikke gøyere enn å se at det du jobber så hard for gir resultater og muligens flere jobbforespørsler? Det er fordi den kunnskapen og kompetansen du får i dig2100 er det skrikende etterspørsel etter der ute, da forbrukernes medievaner har endret seg. Flere av oss er i jobb allerede, men en ting skal være sagt. For å høste godene må du jobbe for det. Dette valgfaget krever mye av deg fra dag en. Læringskurven er bratt.

Dette har kanskje ikke så mye å si om du velger dette faget eller ikke (for noen så var det med på å veie for) men tidlig på semesteret ble det arrangert studietur. Foreleserne her jobber hardt for at det skal bli best mulig klassemiljø og studieturen er en del av det som gjør susen. Denne klassen er så heldig å ha en foreleser og emneansvarlig som også jobber i Googles hovedkontor i Dublin. Dette førte til at vi fikk en guidet tur i verdens mest attraktive arbeidsplass for studenter. I tillegg besøkte vi Facebook sitt hovedkvarter (bildet er derifra), var litt turister og andre ting felles som en klasse. Hele 47 studenter reiste sammen.

Slik kan dig2100 bli enda bedre

Dette punktet er mer rettet mot våre forelesere, ikke som noe negativt men for å gjøre dette valgfaget enda bedre og øke/ styrke elevenes kompetanse slik at de blir enda mer attraktive arbeidstakere.

  1. Mulighet for internship. Startuplab og andre bedrifter i næringslivet kunne trengt hjelp med den digitale markedsføringen og sier nok ikke nei takk til sultne studenter som vil hjelpe (betalt eller ikke). Bruk dette som en gulrot og tilby det bare for studenter som har nådd visse krav. På den måten vet dere at de studentene som er ute i praksis er de mest motiverte og har kunnskapen som trengs for å gjøre en god jobb. Si at har studentene tatt AdWords sertifisering og andre krav dere mener studentene burde ha klart så vil de få muligheten til internship i april. Det er en fantastisk mulighet, fin motivasjon for studentene, en super mulighet til å lære enda mer og vise seg frem for bedrifter. ABC startsiden ga oss muligheter å bruke teori i praksis.
  2. Facebook som kommunikasjonskanal. Siden bør opprettes i det listen over hvilke studenter som har fått valgfaget er på plass. Her bør dere forberede studentene til et valgfag de aldri kommer til å glemme. Skriv ganske så med en gang siden punktet over er en mulighet elevene kan få så langt de har bestått visse krav som eks. å ha tatt AdWords sertifisering. Dette vil også hjelpe studentene under GOMC, da forståelsen er på plass fra starten av og mye av arbeidet med å sette  seg inn i annonseringsverktøyet er gjort på forhånd (gir økt fokus på det praktiske og andre oppgaver).
  3. GOMC. Etter å ha snakket med flere i klassen er det ønskelig at det skal være mer struktur rundt denne konkurransen. 8 timer om et så avansert verktøy blir for mye å ta inn og huske. Flere økter med kortere varighet hvor man deretter får testet teorien i praksis (på egen kampanje) ønskes. Eksempelvis om vi går igjennom AdWords kontostruktur, så må alle gjøre det før neste forelesning (kampanjer-annonsegrupper- søkeord best practice).
  4. Eksamenskrav individuell mappeinnlevering. Her virket det som om det var mye kluss og ikke ordentlig struktur. Det virket ikke som om alle foreleserne var like klar over kravene her. Fint om alle foreleserne er 100% klar over hvordan mappeinnleveringen skal være og at alle er samkjørte slik at når spørsmål rundt dette skulle komme så kan alle svare. Tanken om at kravene ikke skal være i hovedfokus fra starten av, i frykt for å drepe vår kreativitet når det kommer til blogging er jeg med på, men en del foreslår at gjennomgangen av eksamenskravene skal komme relativt tidlig i semesteret slik at man kan jobbe mer målrettet. En kort gjennomgang av tone of voice, ulike blogg sjangere osv.
  5. Struktur på forelesning. Her er det mye bra, men også litt småpirk. Noen ønsker at flere av forelesningene skal være strukturer riktig, start med det viktigste og kom med alt mulig annet senere. Hvis noe skjer og det blir forandring på en forelesning så gå videre på pensum. Flere føler at vi har gått tapt av pensum.
  6. Deadlines. Første modul var hard, men den satt standarden.Vi mennesker liker at ting er behagelig, men skal vi jobbe internasjonalt må vi vise at vi er best og kan lære raskt. Vi tilpasser oss og lærer metoder for å effektivisere det vi gjør. Derfor er det viktig at dere fortsetter å sette frister, hvis ikke vil vi drøye oppgaven så lenge det lar seg gjøre (#studentlivet).

For dere som vurderer å ta dig2100 som valgfag så var dette siste punktet bare småpirk som noen av oss mener gjør faget enda bedre. Dette er allerede et fantastisk valgfag som alle markedsførere burde ha. Det burde rett og slett vært en obligatorisk fag, da vi som markedsførere må være der forbrukeren er. Vi må følge deres medievaner.

– Gina Long Liabø

2 comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *