Derfor er Google en attraktiv arbeidsplass

Hva er det som gjør at folk over hele verden er villig til å reise fra gode stillinger i sine hjemland til å jobbe for Google i deres hovedkontorer? Svaret ligger i hvordan grunnleggerne Sergey Brin og Larry Page jobber for å gjøre selskapet til en attraktiv arbeidsplass gjennom måten de organiserer bedriften og deres filosofi om hvordan motivere de ansatte til å gjøre en best mulig jobb.

Google er i dag verdens største søkemotor som ifølge nettsiden eBizMBA hadde over 1 milliard unike brukere den 01.februar 2016. Selskapet har over 50 tusen ansatte over hele verden og ansetter kontinuerlig. Med over 2 000 000 søkere hvert eneste år ble Google kåret til verdens mest attraktive arbeidsplass blant studenter over hele verden i 2015.

Google en attraktiv arbeidsplass

Den 09. februar 2016 var 47 digital markedsføringstudenter fra Høyskolen Kristiania på guidet tur i Google sitt europeiske hovedkontor i Dublin. Her jobber det ifølge den irske avisen Indipendent over 5 000 ansatte fra hele Europa. Vår emneansvarlig for valgfaget, Anastasia Mariussen, er ansatt i selskapet og sammen med tre kolleger fra samme team guidet de oss gjennom deler av deres enorme lokaler. Det vi fikk høre om eksempelvis hvordan organisasjonen er strukturert og den tilliten deres ansatte får av lederne fikk meg til å tenke på hva det er som skiller denne internasjonale organisasjonen, hvor det er ansatte fra 38 ulike land, fra majoriteten av norske bedrifter som fremdeles tenker tradisjonell industri.

Mine tips til hvordan din bedrift kan lære av Google til å bli en mer attraktiv arbeidsplass.

 

Invester i dine ansatte.

Google jobber hardt for å tilrettelegge og skape et godt miljø for alle sine ansatte. Selskapet har blant annet treningssenter, svømmebasseng, puber, musikkrom og mange oppholdsrom som alle er forskjellige. I de ulike rommene er det eksempelvis muligheter for å spille biljard, spille musikk, spille spill, slappe av eller være sosial. Denne muligheten til å kunne koble av i løpet av arbeidsdagen er med på å skape et godt miljø og økt trivsel noe som igjen påvirker arbeidsinnsatsen. Vår emneansvarlig Anastasia Mariussen forklarte det slik at hvis du invester i dine ansattes fritid, gjør det at de ansatte investerer mer i arbeidsplassen. En slik avkobling kan i tillegg fremme innovativ arbeid og kreativitet, da ansatte fra ulike avdelinger med ulik perspektiv på ting konverserer i pausene. Denne formen å tilpasse seg hver enkelt individ med ulik bakgrunn og kultur gjør selskapet til en veldig attraktiv arbeidsplass for mange, spesielt meg.

Bilder av hvordan det ser ut i Google i Dublin kan du se HER eller HER.

Hvis du invester i dine ansattes fritid, gjør det at de ansatte investerer mer i arbeidsplassen.

Gi dine ansatte næring.

I Google skal man aldri være mer enn 60 meter unna mat, noe som ifølge Google selv har resultert i fem kafeer og 40 minikjøkken i deres lokaler i Dublin. I tillegg har selskapet flere restauranter. Alt som tilbys er gratis for de ansatte. Dette tilbudet er viktig for å kunne prestere best mulig og holde fokusert oppe.

Gi dine ansatte frihet. 

I Google har de ansatte selv valget om når de vil starte på jobb og hvor lange eller ofte pausene skal være på, så lenge jobben blir gjort. Google vil ha ansatte som er lidenskapelig opptatt av det de jobber med. Ved å kreve at alle skal jobbe eksempelvis fra 08.00- 16.00 vil det kunne føre til mindre innovasjon og nytenkning, da noen jobber best tidlig på dagen mens andre jobber best senere på dagen. I tillegg vil lengden på når man jobber best kunne variere. Noen må ha en lengre/ oftere pause eller form for avkobling enn andre.

Gi rom for innovasjon

I motsetning til tradisjonell industri hvor de overordnede gir beskjed om hva de ansatte skal gjøre lar Google deg jobbe på den måten som passer deg best, noe som gir rom for kreativitet, innovasjon og nytenkning. Selskapet tilbyr noe som heter 20 regelen. Ifølge Business insider går dette ut på at de ansatte får lov til å bruke 20% av sin tid til å jobbe med andre prosjekter. Jobber du eksempelvis i salgsavdelingen trenger ikke prosjektet har noe med salg å gjøre. Dette har resultert i eksempelvis Gmail, Google News og AdSense.

Ansett riktige personer

Dette har kanskje ikke noe med hvordan du skal få din bedrift til å bli en mer attraktiv arbeidsplass, men for å bli en er det viktig at du har de mest motiverte personene som er egnet til å utføre jobben. Med over 2 millioner søkere hvert eneste år er det vanskeligere å bli ansatt i Google enn å komme inn på Harvard, da bare 1 av 130 søkere får jobb i Google mens 1 av 14 kommer inn på Harvard. En gjennomsnittlig intervjuprosess er på 37 dager og 5 intervjuer. Ikke bare se etter personer med høy ekspertise innenfor ett felt, men personer som Google kaller for «T-shaped people». Disse personene har i tillegg andre interesser.

 

Denne videoen viser hvordan det er å jobbe i Google sitt hovedkontor i Dublin

 

– Gina Long Liabø

 

 

3 comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *