Å hacke deg er sjokkerende lett

Ifølge Zdnet er et mobilnummer nok til at hackere kan lytte til dine telefonsamtaler, lese meldingene dine og spore lokasjonen din. Hvor enkelt det er å hacke personers teknologiske gjenstander er noe jeg ser på som et problem.

I et teknologiskamfunn hvor stadig flere gjenstander blir såkalte smarte gjenstander som kan kobles opp mot Internett og hverandre blir livet for mange svært mye enklere. Men med disse mulighetene kommer det også utfordringer knyttet til sikkerhet og personvern, for vet du egentlig hvor alle opplysningene du gir fra deg ender opp eller hvor enkelt det er å finne det ut?

Karl Philip Lund har gitt oss i oppgave å skrive om et problem vi gjerne skulle ha løst. Å leve et liv hvor du ikke aner hvem som sitter på mengder av personlig informasjon om deg basert på så lite som bare et telefonnummer er for meg en skummel tanke. Enda skumlere er det når denne informasjonen også kan innhentes via offentlige WiFi som mange av oss kobler oss til på eksempelvis hoteller eller flyplasser i utlandet for å spare kostnadene knyttet til dataroaming. Dette er et problem jeg gjerne kunne vært med på å løse.

Slik hacker de deg

Det finnes mange ulike måter hackere kan få tilgang til dine digitale enheter og innhente sensitiv informasjon om deg. Noe av det vanligste er sosial manipulering–  hacking av mennesker. Her er målet å manipulere mennesker til å gi fra seg sensitiv informasjon. De to vanligste formene innen sosial manipulering er:

  • Phising– Hackerne har laget en falsk side og utgitt seg for å være en troverdig aktør som eksempelvis banker, sosiale medier osv. Med andre ord alt du må logge deg inn for å bruke.
  • Baiting– Lure folk til å installere noe eller plugge inn noe (eks. minnepinne) på din elektroniske enhet for så å installere et virus uten at du merker det. Eks. du kan motta en melding med et bilde og i det du åpner den vil et virus bli installert.

Konsekvens av digitaliseringen

Som en konsekvens av at stadig flere ting blir såkalte smartenheter (eks klokker, barneleker, kjøkkenredskaper osv.) som kan kobles opp mot nett gjør det bare enklere for hackerne å faktisk innhente informasjon om deg. Det er fordi sikkerheten rundt det elektriske ved slike produkter, som er en del av det såkalte IoT (Internett of things) er relativt lav, da produsenter ifølge Business insider bare ønsker å få dette ut i markedet til lavest mulig kostnad.

For deg vil det si at kobler du til eksempelvis brødristeren din til hjemmenettet slik at kl 08.00 hver morgen så skrur den seg på vil det ikke ha noe å si hvor bra beskyttet mobilen eller andre såkalte smartenheter er så lenge det er koblet til samme Internett. Det som skjer er at hackerne hacker seg på den dårligst beskyttede smartenheten og kan via den få vite det meste du har av informasjon som er på nettet eller videre hacke seg til andre enheter som er koblet til samme nett.

Hvordan løse problemet? hacke

Det vil alltids finnes personer som har mindre gode intensjoner der ute og det vil alltids være svakheter ved enhver programvare, produkt osv. så hvordan kan vi da løse problemet med hacking?

Ifølge nasjonal sikkerhet kan fire enkle tiltak stoppe 90% av all dataangrep.

  1. Oppgrader program- og maskinvare. Nyere produktversjoner er bedre på sikkerhet og har tettet flere sikkerhetshull enn gamle.
  2. Vær rask med å installere sikkerhetsoppdateringer. Kunnskap om nye sårbarheter sprer seg raskt. Derfor bør systemeiere være tilsvarende raske med å oppdatere, før noen bruker sårbarhetene til å bryte seg inn.
  3. Ikke tildel sluttbrukere administrator-rettigheter. Overlat administrasjon og distribusjon av programvare til de som kan det, da de fleste vanlige brukere ikke har behov for å installere programvare på maskinen.
  4. Blokker kjøring av ikkeautoriserte programmer. Bare la brukerne kjøre godkjente programmer ved å bruke verktøy som Windows AppLocker.

Med utviklingen som skjer i rasende fart på teknologisiden tror jeg ikke dette er nok. Jeg tror at istedet for å se på det å lage perfekte tjenester/ produkter/ programvarer (som uansett vil kunne bli hacket) må vi se på kunnskapen hver og en av oss innehar. Vi må lage et system/ ordning som gjør at hver og enkelt av oss kan å hacke (til en viss grad), for punktene over blir snart for simple. Jeg mener derfor at vi må få det inn digital sikkerhet som fag i det norske skolesystemet.

Skummelt å tenke på at hver og enkelt en av oss skal kunne å hacke?

Er det ikke da mer skummelt at majoriteten av befolkningen innehar så lite kunnskap om det, at de personene som kan å hacke nærmest kan boltre seg i informasjon som vi andre naivt tror at de ikke har tilgang på?

Jeg ser for meg at unge så fort som mulig (helst i går) skal lære seg programmering på skolen. Her mener jeg at en del av det faget skal handle om hacking og digital sikkerhet. Det er tross alt en fremtid for oss og våre barn.

 

– Gina Long Liabø

 

2 comments

  • Kult innlegg Gina! Du tar opp noen viktige poeng, og hackere får jo bare flere og flere innganger til livene våre etterhvert som «ting» digitaliseres. Det tar ikke lang tid før en ny smartklokke er lansert til noen har funnet en exploit til programvaren, viktig å være obs på det for å kunne beskytte seg! Stå på!

  • I think you have observed some very interesting points , appreciate it for the post. Alexi Emerson Lulita

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *